A könyv gerince

A gerinc a könyv arca, melyen jellemzően három dolog szerepel: a könyv szerzője, címe és a kiadó megnevezése vagy logója, emellett sorozat vagy több kötetes kiadvány esetén kerülhet még rá sorszám vagy grafikai jelölés. Hogyan helyezzük el ezeket az információkat? Mire kell odafigyelnünk, amikor a gerincet tervezzük? Az alábbi cikkben ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni.

 

Mi kerüljön a gerincre és hogyan?

Mivel jellemzően kis felületről van szó, ezért nagyon fontos, hogy átlátható legyen és a könyvespolcon könnyen megtalálható gerincet tervezzünk. Csak a legfontosabb információk kerüljenek fel, semmiképp ne akarjunk minden információt erre a kis felületre zsúfolni. Ha nagyon hosszú a könyv címe, akkor rövidítsünk, az alcímet meg semmiképp ne írjuk ki a gerincre, elég a főcím. Hogy mekkora felületben gondolkodhatunk a tervezés során, abban segítséget tud nyújtani a Premier Nyomda gerincvastagság mérője, ahol a leendő könyvünk főbb tulajdonságainak megadásával kiszámolhatjuk, hogy milyen vastag lesz a gerinc.

Nem érdemes cirádás betűtípust használni, mert azok ronthatják az olvashatóságot. Használjunk inkább egyszerű, letisztult betűtípusokat, lehetőleg legfeljebb kettőt. Játszunk inkább a színekkel, használjunk élénk színeket a borítón és a gerincen, a feliratok meg legyenek erős kontrasztban a háttérrel. Érdemes ugyanazt a színt használni a borítón és a gerincen több okból is. Egyik fontos tényező, hogy nyomdai szempontból sokkal szebben és pontosabban kivitelezhető így a munka. Másik, ami eladhatóság és az olvasók szempontjából talán még fontosabb, hogy az olvasó általában a könyv borítójának a színére emlékszik, így amikor egy könyvet keres a polcon, akkor arra a színre fog koncentrálni.

Nagyon mintás, képekkel ellátott gerincet akkor érdemes használnunk, ha az a borító folytatása. Ha ilyet használunk, akkor még jobban oda kell figyelni, hogy a szöveg jól és könnyen olvasható legyen. Kivételes eset, amikor például sorozatot adunk ki és úgy tervezzük meg a gerinceket, hogy azok együtt adjanak ki egy nagyobb képet.

Képaláírás: Francia história sorozat, Európa Kiadó; Forrás: Európa Kiadó

 

Jobbra vagy balra döntsük a fejünk?

Amikor belépünk egy könyvesboltba vagy elmegyünk a könyvtárba, rögtön észrevehetjük, mennyire fontos, hogy mi és hogyan kerül a könyv gerincére. Kényelmetlen és fárasztó, ha minden harmadik könyvnél másik irányba kell döntenünk a fejünket. De merre is álljon a szöveg?

Jobbról balra, balról jobbra? Örök megosztó téma, hogy milyen irányba fusson a szöveg a gerincen. Az angol, a holland és skandináv könyvek esetében jobbra döntött fejjel, fentről lefelé olvashatjuk a könyv gerincét. Ezzel szemben a német, a francia, az olasz és a magyar könyvek gerincén a szöveg, hagyományosan alulról fölfelé olvasható. Mivel Magyarországon kiadott könyveknél az elfogadott olvasási irány a gerincen lentről felfelé van, erre érdemes odafigyelni, hiszen egy fentről lefelé feliratozott gerinc a könyvespolc teljes képét megbonthatja, ami bizony nagy bosszúságot okozhat a könyvszerető közönségnek.

Fentről lefelé akkor szokás feliratozni, ha nagyobb méretű albumról, kiadványról van szó, mivel ezeket a legtöbben elfektetve tárolják a polcon. Ezzel a fordított feliratozással úgy tudjuk a könyvet elfektetni, hogy a gerinc is olvasható és a borító felülre kerül.

Ugyan a szokás a fent leírtakat diktálja, de nincs örökérvényű, kőbe vésett szabály, hogy melyik a helyes irány. Ezt mindenki maga kell, hogy eldöntse, de érdemes a tervezés előtt kicsit tanulmányoznunk a könyvespolcunkat.

Sikerült kiszámolni a gerinc vastagságát, de nehezen megy a tervezés? A Premier Nyomda grafikai tervezéssel is segít, hogy a megrendelők azt kapják a kezükbe, amit megálmodtak!

[social_share show_share_icon="yes"]