A pénznyomtatás érdekességei

Az egyik legizgalmasabb nyomtatott termék kétségkívül maga a pénz. A tartós használat miatti igénybevétel mellett, a hamisíthatóság kiküszöbölése is lényeges szempont, így rengeteg legenda és izgalmas tény övezi a készítését. Mai cikkünkben különleges tudnivalókat gyűjtöttünk össze a bankjegyekről és azok készítésével kapcsolatban.

Precizitás mindenekfelett

A papírpénz nagyon sok folyamaton megy végig, mielőtt a kezünkbe kerülne. Kezdetben a gyártási folyamatok titkosak voltak, de mára, a pénztulajdonosok érdekében, ezek az információk mindenki számára hozzáférhetőek. A magyar forint bankjegy speciális papírja egyetlen helyen, a Diósgyőri Papírgyár Zrt.-ben készül, amelyen a nyomtatást a Pénzjegynyomda Zrt. hajtja végre.

Nézzük meg, hogyan lesz egy darab papírból fizetőeszköz!

A bankjegypapírt hosszú szálú gyapotból készítik, ami rendkívüli tartósságot biztosít, és ropogós jelleget kölcsönöz. A papírt kettős hajtogatással tesztelik, ahol legalább 350 hajtogatást kell kibírnia.

Az előállításhoz különféle lemezeket, speciális festékeket és eljárásokat alkalmaznak. Idetartozik az ofszet- és a metszetmélynyomás, a hologram felviteli eljárás és a színváltó számoknál alkalmazott filmnyomtatás.

A nyomtatás maga három fázisban zajlik. Első a síknyomtatás, melynek lényege, hogy a nyomóforma elemei és a nem nyomandó részek egy síkban vannak és a két felület eltérő festékezhetősége biztosítja a megtelelő mintát. Ezzel kerül a bankjegyre például a dátum és az aláírások. A következő fázis a magasnyomás, ahol a nyomóelemek kiemelkednek a nyomóforma felületéből, így a festék laposan terül el a papíron, a vonalak szélei élesek lesznek és a nyomóforma domborulatot hoz létre a hátoldalon. Ezzel a technikával sorszámozzák a bankjegyeket. A harmadik  a metszetmélynyomás, melynek során a lemezekre különféle metszési technikákkal ötvösműveket visznek föl – nagyon pontos és finom részleteket – majd ezeket a lemezeket több tonna nyomással préselik rá a papírra. Ezeket a recéket nem csak látni, érezni is lehet.  Így kerül a papírra az értékjelzés, a portré és a hátoldali kép.

A biztonság mindenekelőtt

Gondolkodtál már azon, hogy amikor fizetéskor a bankókat UV-fény alá tartják, fény felé emelik, vagy csak alaposan megtapogatják, mit is vizsgálnak rajtuk pontosan? A papírpénz biztonságához nagyon sok elem járul hozzá. Vegyünk elő egy 1000 forintos bankjegyet és a teljesség igénye nélkül, figyeljük meg az érdekes biztonsági elemeket!

Vízjel: a bankjegyet fény felé tartva Mátyás király portréja látható értékjelzéssel baloldalon (hátoldalról is ellenőrizhető).

Biztonsági szál: fény felé tartva a válik láthatóvá. Érdekessége, hogy nagyítóval kiolvasható benne a Magyar Nemzeti Bank felirat.

Illeszkedőjel: a bankók oldalai minden esetben tökéletesen illeszkednek egymáshoz, így ha a fény felé tartjuk őket, az előoldal jobb felső sarkában, és a hátoldal bal felső sarkában található minták egy H betűt rajzolnak ki.

Színváltó nyomat: Az előoldal baloldalán található motívum mozgatással bíborról olajzöld színűre vált.

Mikroírás: a bankjegy szélein található, szabad szemmel inkább tömbösen elhelyezett apró kis csíkoknak látszik. Valójában ezek a bankjegy címletei betűvel kiírva, nagyító vagy sasszem segítségével ezt is könnyen leellenőrizhetjük.

UV fény alatt több elem is árulkodik a pénz valódiságáról. Mivel szabad szemmel ezt nem látjuk érdemes az MNB oldalán megnéznünk milyen érdekes és apró jelek árulhatják el, hogy az adott pénz valódi-e.

Vannak egyéb biztonsági elemek, melyek már csak az újabb bankjegyen találhatóak meg. Ilyen például a vakjel, ami egy nagy festékréteg-vastagságú, címlet specifikus motívum, mely támogatja a vakok és gyengén látók számára bankjegy értékének felismerését.

A forgalomban lévő bankjegyeket korszerű bankjegyfeldolgozó gépekkel rendszeresen ellenőrzik és kiszűrik a hamis vagy elhasználódott bankjegyeket, a jó minőségűeket visszafogatják a készpénzforgalomba. Az elöregedett, kevesebb biztonsági elemmel rendelkező bankjegyek helyére újakat vezetnek be.  Az MNB 2018 tavaszán helyezi forgalomba az új 1000 forintos bankjegyeket, melyeken újabb biztonsági elemeket helyeznek el, többek között egy színváltós hollót és vakjelet.

 

Forrás: Pénzjegynyomda Zrt., Index.hu

[social_share show_share_icon="yes"]