A tökéletes logó nyomában

Egy cég arculata kimagaslóan fontos, mivel ez alapján ítéli meg az ügyfél, hogy minket vagy mást keressen fel. Az arculat sokkal több, mint színek és formák; a cég filozófiáját, identitástudatát, vállalati magatartását is bemutatja, ezzel is növelve a reputációnkat. Mégis az arculat legfontosabb alappillére a logó, hiszen ez az, amivel először találkozik az ügyfél, ez az, ami alapján a jövőben is bárhol be tudja azonosítani vállalatunkat.

Arculati elemek

Mielőtt belemerülnénk a tökéletes logó elkészítésének a lépéseibe, nézzük mely elemekre érdemes kiemelt hangsúlyt fektetnünk arculattervezés közben.

Fontos az identitás. Keressük meg azt a nevet cégünknek, ami leginkább tükrözi profilunkat. Tűzzünk ki olyan célokat, melyeket meg is tudunk valósítani, így nem fog tekintélyünk csökkeni az ügyfelek szemében. Ha ez megvan, jöhetnek a formai elemek. Keressük meg a leginkább passzoló színvilágot, ezt használjuk a logóban, a levelek fejlécében, nyomtatott anyagainkban. Fektessünk energiát egy átlátható, könnyen kezelhető és designos honlapba, hiszen sok ügyfél itt találkozik először a céggel. Ha nyomtatott anyagot készítünk, pl. szórólap, kiadvány vagy akár egy étlap, akkor figyeljünk a minőségre! Egy jó tapintású papír szép grafikával, átlátható hirdetéssel sokkal inkább felkelti leendő ügyfeleink érdeklődését.

Végül, de nem utolsó sorban legyen személyisége a cégnek. A partnerek emlékeznek, ha valahol kedvesen, kellemes hangvétellel kezelik őket, de még jobban emlékeznek, ha valahol az ellenkezőjét kapják

A tökéletes logó ismérvei

Egy logó egyedi, emlékezetes és alapvetően egyszerű.

Légy komplex! Talán ez a legfontosabb, egy jó logó koherens módon működik együtt a névvel, a betűtípussal és a teljes márkával. Például, ha cukrászdánk van, ne használjunk markáns, stenciles betűtípust és logónak egy habos muffint, mert a kettő együtt nem jó látvány a szemnek. Süthetjük a világ legfinomabb süteményét, a vendégek el fognak maradni. Helyette használjunk egy finom, kézírás jellegű vagy klasszikus betűtípust. Máris szívesebben térnek majd be a vendégek a boltunkba.

Ne trükközd túl! Általános igazság, hogy az egyszerűség időtlen. Egy túlcirádázott, túlzsúfolt, túlrészletezett logóra senki nem fog emlékezni. Próbálj meg egyszerű, vektoros jellegű logót készíteni és biztos lehetsz benne, hogy sokáig nem kell majd új logó készítésével foglalkoznod. Nézd meg a legnagyobb márkák logóit, pl. Apple, Adidas, Nike. Egyszerűek, mégis az egész világ felismeri őket és szép arányban le is tudják rajzolni.

Légy sokoldalú! A tökéletes logó sokoldalú, egy másodperc alatt elmeséli, kik vagyunk. Ugyanolyan jól mutat névjegykártyán és óriásplakáton is. Elhelyezhető fekete és fehér háttéren is, illetve szürkeárnyalatos nyomtatásban sem veszíti el jellegét. Összefoglalva, ha a logód kiváltja az ’a-ha’ érzést, akkor jól csináltad!

Teszteld le a logód!

Írj fel egy pontot az összes „igen” után!

  • Horizontális tengelyen mozog a logód?
  • Van horizontális és vertikális kiterjedése is?
  • Fekete-fehér a logód?
  • Fekete és fehér háttérre is ráhelyezhető a logód, anélkül, hogy keretbe kéne helyezni?
  • Össze tudod számolni az összes nem tipográfiai elemet 5 másodperc alatt?
  • Vetted a használt betűtípust?
  • Kevesebb, mint kettő betűtípus van a logódban?

Most pedig vonj le egy pontot az összes „igen” után!

  • Több mint kettő szín van a logódban?
  • Több mint egy alakzat van a szövegen kívül?
  • Van olyan alakzat a logódban, ami absztrakt helyett valóságos (pl. földgömb, kutya, stb)?
  • Van netről letöltött kép, alakzat a logódban?
  • Van fotó vagy komplex minta a logódban?
  • Ferde tengelyen mozog a logód?
  • Alapértelmezett betűkészletet használsz a logódban (Times New Roman, Arial, stb)?

Eredmények:

< 0 = Engedd el! Készíts/készíttess új logót!

1-4 = Ha egy már befutott nagyvállalat logója, akkor minden rendben!

5+ = Szép munka!

Érdekesség

Íme, egy színskála segítségül, hogy el tudd dönteni, milyen üzenetet szeretnél az arculatod színvilágával üzenni!

Konklúzió

A legfontosabb, hogy ne kapkodd el a logótervezést! Adj magadnak időt, lényeg, hogy ne egy összecsapott, elhamarkodott arculattal indulj el! Rokonok, barátok között teszteld az ötleteid, mielőtt végleges döntést hozol!

[social_share show_share_icon="yes"]