Az utolsó betűmetsző

A könyvnyomtatás nagy része manapság már automatizált gépekkel, rövid határidővel történik. A manufaktúrákat, műhelyeket már régen felváltották a gyárak, hogy képesek legyenek kiszolgálni a nyomtatott anyagokat igénylő hatalmas közönséget. A hagyományos technikák, tradíciók tisztelete azonban örök, így szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani Giorgio Affanni és Gabriele Chiapparini különleges kisfilmjét, az utolsó betűmetszőt.

A betűmetszés a Gutenberg által forradalmasított, mozgatható betűelemekkel történő könyvnyomtatás alapja. A művelet során az előre megtervezett betűket egy speciális acél nyomórúd végére metszették, így alkotva meg az öntőformát az írásjelek számára.

Egy-egy könyv elkészítése akár évekbe is telt, így ma már elképzelhetetlen a nagy darabszámú nyomtatás ezzel a módszerrel, azonban pár designer még mindig felhasználja a benne rejlő lehetőségeket munkája során.

Giorgio Affanni és Gabriele Chiapparini kisfilmjében egy betűmetszőt láthatunk munka közben, a videó pedig tökéletesen visszaadja azt az alaposságot, kifinomultságot, szakértelmet, amit ez a hivatás megkövetel.

Ha szeretnétek többet megtudni az alkotók munkájáról és a kézzel készített nyomtatott anyagokról, látogassatok el a weboldalukra, ahol további érdekességek és anyagok várnak!

Forrás: www.griffoanniversary.com

[social_share show_share_icon="yes"]