Best Print Hungary: a hazai nyomdaipar legnagyobb elismerése

A Best Print Hungary versenyt az egyik legrangosabb megmérettetésként tartják számon a grafikai és nyomdaiparban, ám valójában több mint egy díj. Egyre több kutatás és egyre több felhasználó ismeri fel a nyomtatott kommunikációban rejlő lehetőségeket és előnyöket, a Best Print Hungary ezeket a törekvéseket hivatott erősíteni és támogatni, miközben elismeréssel kíván adózni a legszínvonalasabb nyomdai termékek előtt.

Az évente megrendezésre kerülő verseny 2015-ben a Pro Typographia nevet levetve született újjá. A versenyre az ország grafikai és nyomdaipari piacának szereplői nevezhetnek a legnívósabb, szakmailag legkiválóbb termékeikkel. A Nyomda- és Papíripari Szövetség által szervezett megmérettetés díjátadó ünnepsége idén június 14-én az Óbudai Egyetemen zajlott, ahol minden pályaművet megtekinthettek az érdeklődök és saját szemükkel bizonyosodhattak meg róla, hogy a print amellett, hogy funkcionálisan kiemelten fontos a mindennapjainkban még elismerésre méltó művekkel is képviselteti magát.

Már 2015-ben, a megújulást követően is százat meghaladó kiadvány mérkőzött meg a díjakért, és idén 16 cég és 2 oktatási intézmény nevezett összesen 104 nyomdai terméket. A megmérettetés igazán izgalmas és fordulatos volt, a Grafikai nagydíjat például egy Junior kategóriás termék vitte el, míg a Nyomtatási nagydíj győztese korábban nem indult még a versenyen.

A zsűri tagjaiban olyan tapasztalt szakmai vezetők foglalnak helyet, mint Balogh Ádám nyomdamérnök, a Zrínyi Nyomda volt vezérigazgatója, és egyben a zsűri elnöke. A versenybíróság tagja volt idén továbbá Prokai Piroska, Vágó Magdolna, Jakubász Péter, Szabó József, Muzsik István és Varga Buda. Többen közülük már évek óta részt vesznek a legjobb pályamunkák kiválasztásában.

Nyolc kategóriában lehet nevezni, ebből a legnagyobb a Könyv, négy alkategóriával, továbbá versenybe lehet szállni Periodikákkal, Reklám és marketing kiadványokkal, Csomagoló anyagokkal, Különleges kivitelű kiadványokkal, Kézműves termékekkel és Biztonsági nyomtatványokkal is. A versenybizottság minden évben meghirdeti a Junior kategóriát is, amelyre diákok egyénileg vagy csoportosan nevezhetnek be.

A pályaművek között olyan érdekes nevezéseket is találunk, mint közkedvelt italok díszdobozai, élménygyűjtő albumok, vagy egy vízumminta, de persze a klasszikusabb nyomdai munkák is hangsúlyosan szerepeltetik magukat, mint a bélyegek, könyvek, kalendárok és katalógusok.

20180125-76342

Az évről évre magasabb színvonalú megmérettetésen a zsűri saját bevallása szerint is egyre nehezebb kiválasztani a győzteseket. Előkelő helyen általában azok a pályaművek végeznek, amelyek a legmagasabb szinten képesek ötvözni a XXI. század tudását a szakmai hagyományokkal.

Örömmel adhatunk hírt róla, hogy az idei díjátadón győztesként hirdették ki a Premier Nyomdát Hlinka Zsolt Urban Symmetry könyvével. A kiadvány magáénak tudhatja az arany fokozatot a Többszínes kartonált könyvek között. Különösen nagy megtiszteltetés ebben a kategóriában első helyezettként kikerülni, mivel itt volt a legtöbb pályamű a mezőnyben.

A könyv Hlinka Zsolt urbanista fotógráfiáit gyűjti egybe, melyek különlegessége a szimmetria folyamatos felkutatása a városi környezetekben. A limitált kiadású kötet elegáns külseje két finissel készült, borítóján az arany csillogás mellett a fekete matt fólia kelt kontrasztot.

Ha szeretne többet megtudni a kiadványról, olvassa el a Premier Nyomda blogbejegyzését a témában!

[social_share show_share_icon="yes"]