Amit a magazinokban is látni akarunk, avagy a Getty Images nemet mond a photoshopra.

Októberben lépett érvénybe az a Franciaországban hozott törvény, amely betiltja a kórosan sovány modellek alkalmazását, ezenkívül szintén mostantól él az a szabály, miszerint minden olyan fénykép mellett fel kell tüntetni a „photoshoppal módosított” illetve a „retusált” jelzőt, ahol a modellek alkatán utólagosan korrekciót végeztek. A francia kormány komolyan veszi az új szabályok betartását, aki ugyanis nem tünteti fel a címkéket, akár 37 000 eurós büntetésre számíthat.

A kezdeményezés alapja, hogy a médiában látott videók, felvételek negatív hatással vannak a közönség önképére, túlzott elvárásokra ösztönöznek, hosszútávon pedig kóros testképzavarhoz és depresszióhoz vezethetnek.

A jelenségre reagálva a Getty Images október elsejétől bannolja azon képeket, amelyeken az eredetitől eltérve vékonyabbnak vagy teltebbnek mutatják szereplőiket, erről nemrég e-mailben értesítették felhasználóikat. A tiltás alól kivételt képeznek azon fényképek, amelyeken például a modellek hajszínét, orrformáját módosították, esetleg retusálták a bőrhibáikat.

Forrás: The Independent

[social_share show_share_icon="yes"]