Hódít az irizálás, mutatjuk, hogyan használd!

Az irizáló, fény hatására több színben tetsző anyagok jelenléte a divatiparban már jó ideje érezhető, így a nyomdaipart sem kerülhette el a csillogó trend. De hogyan is használjuk, és mitől lesz a végeredmény modern és esztétikus? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Hogyan és hova?

Az irizáló felület a legegyszerűbben prégeléssel vihető fel, amely során vékony fóliát préselnek a papírra, így látva el a kívánt fémes felülettel. Hogy az elkészült anyag semmiképpen se okozzon csalódást, érdemes egy kicsit vastagabb papírral dolgozni. Előbbi miatt leginkább borítók, dobozok, névjegykártyák és más, hasonlóan erős anyagból készített termékek díszítésére alkalmas.

Mennyit és mikor?

Az csillogó elemek egyik legnagyobb előnye, hogy kivételesen vonzzák a tekintetet, így érdemes nyomtatott anyagunk olyan részére pozícionálni, ahová a fókuszt szeretnénk helyezni, például címekhez.

Ha nem kifejezetten kiemelésre szánjuk, használjuk nagy, összefüggő felületeken, például borítókon, vagy névjegykártyák hátoldalán. Játszhatunk a negatív terekkel is, helyezhetjük betűk közé, de akár logónk kihagyásával beboríthatjuk vele az egész lapunkat.

Mi a helyzet a színekkel és a további mintákkal?

Ha irizáló minták mellett döntünk, tartsuk észben az örökérvényű igazságot: a kevesebb néha több. Ha nem szeretnénk, hogy elkészült munkák a giccs határát feszegesse, ellensúlyozzuk homogén felületekkel, és igyekezzünk olyan színt választani, amely harmonizál vele – nem lesz nehéz dolgunk, ugyanis a szivárvány valamennyi árnyalatából válogathatunk. A legelegánsabb és legmodernebb hatást azonban mindenképpen a neutrális színek – mint a fehér – elhelyezésével érhetjük el.

A csillogó felületekhez nem igazán ajánlottak a további minták, de visszafogottan azért mégis próbálkozhatunk. Ha mindenképpen szeretnénk tovább emelni nyomtatott anyagunk különlegességét, kiegészítésként lássuk el matt fóliával azokat a részeket, ahova nem helyeztünk irizálót, ugyanis ez az ellentét igazán érdekes és nem mindennapi látványt eredményez.

[qode_advanced_call_to_action cta_text=”Érdekesnek találtad cikkünket? Kövesd blogunkat, hetente frissülő írásokkal várunk!” cta_link=”https://nyomdablog.hu/”]
[social_share show_share_icon="yes"]