Így olvashat többet a család: kedvcsináló kicsiknek és nagyoknak

Az olvasás jótékony hatásait senkinek sem kell bemutatni: növeli a szókincset, új szintekre emeli a kreativitást, csökkenti a stressz okozta idegességet és még a memóriát is fejleszti. De hogyan tehető a család életének részévé? Mutatunk pár tippet!

Mindig van rá idő!

A leggyakoribb kifogás az olvasás ellen, az idő hiánya. Gondolj csak bele, mennyi időt töltesz metrón, villamoson, patikában sorban ácsorogva. Ezek az értékes percek telhetnének hasznos dolgokkal is, például olvasással! A legegyszerűbb megoldás, ha mindig tartasz a táskádban egy-két könyvet és várakozás közben felütöd. A hangulatotok garantáltan meg fog változni.

Ahogy a mondás is tartja: „Arra van időd, amire szakítasz!”  Egy kis tudatos szervezéssel kétségtelenül beilleszthető a heti tervedbe ez a tevékenység is. Cikkünkben összegyűjtöttük pár lehetőséget, amelyekkel könnyedén elindíthatod önmagad és szeretteid az úton, hogy az olvasás megszokássá váljon!

Közös program

Együtt minden izgalmasabb: tedd közös élménnyé! Akár pénzköltés nélkül is megúszhatjátok, ha az otthonotokban fellelhető könyvek közül választ mindenki egy neki tetszőt, és felolvastok egymásnak egy-egy részletet.

Szintén olcsó megoldás, ha ellátogattok egy könyvtárba: itt akár olyan ritkaságokkal is találkozhattok, amelyek kereskedelemben már nem kaphatóak.

Ha pedig a kincsvadászat éltet titeket, irány a legközelebbi antikvárium vagy piac: a sajátos hangulat és a kedvező árak mellett szintén rég nem látott darabokra és különlegességekre tehettek szert.

Játékok

A könyvekkel számos kihívást és játékot kipróbálhattok, amelyek meghozhatják a kedvet a további olvasáshoz:

Alkossátok meg a saját történeteket!

A játékhoz szükségetek lesz annyi könyvre, ahányan játsszátok (minél különbözőbbek, annál érdekesebb), papírlapra és ceruzákra. Minden körben egy játékos előzetes olvasás nélkül választ egy oldalt és egy sort, a számokat pedig megosztja a többiekkel. Ezután sorszámmal jelölve mindenki leírja a saját lapjára a mondatát, ezt tízszer megismételve. A körök befejezése után a számok alapján haladva minden játékos felolvassa az adott kör mondatát, így alkotva egy közös történetet.

Az interaktív játék jó példa arra, hogy milyen könnyedén lefoglalhatjuk a csemetéket a könyvek segítségével, miközben fejlesztjük őket és a szórakozásról sem feledkezünk meg.

Hívjátok ki az ismerőseiteket!

Ha pedig egy kis motivációra vágytok az olvasás folytatásához, csatlakozzatok egy online könyv kihívás közösséghez az alábbi linken.

Adjátok ki a saját könyveteket!

Remek móka és a későbbiekben egyedi emlék lehet a saját könyv kiadása, amelyet együtt ír a család. A mai digitális nyomdagépeknek köszönhetően már egész kis példányszámú könyvek gyártása sem lehetetlen, ráadásul az ára sem veszélyes.

A karácsonyi időszakhoz közeledve gondolkozhatunk akár abban is, hogy egységes ajándékként „kiadhatjuk” saját családunk meséjét, amelyben kicsik és nagyon egyaránt megosztják kedvenc történeteiket. A Premier Nyomda legújabb digitális nyomó gépének köszönhetően mindenki számára elérhetővé válik a könyvgyártás.

Ha szeretnétek elkészíteni ezt az egyedi meglepetést, az alábbi linken tudtok árajánlatot kérni:

[button size=”big_large_full_width” target=”_blank” hover_type=”default” text_align=”center” text=”KÖNYV árkérő” link=”https://premiernyomda.hu/nyomdai-arajanlat/” border_radius=”10″ color=”#ffffff” background_color=”#d1983e” hover_background_color=”#d18000″]
[social_share show_share_icon="yes"]