Karácsonyi képeslapok

Az emberek szerte a világon küldenek karácsonyi képeslapokat szeretteiknek. Hagyományosan, a karácsonyi képeslapok vallásos képeket mutattak vagy egy karácsonyi idilli képet mutattak be. Manapság gyakoribb a téli jeleneteket, ötletes grafikákat vagy vicces szövegeket ábrázoló képeslap.

Kezdeti évek

A pogány világban az emberek szerencse talizmánokat adtak egymásnak a téli napforduló alkalmából. Később, a 16. századi germán területeken Új év alkalmából Jézust ábrázoló képekkel lepték meg egymást az emberek. A 18. századi Angliában a gyerekek kézzel írt lapokkal lepték meg családtagjaikat. A klasszikus értelemben vett karácsonyi képeslapok küldése csak a 19. században kezdődött el.

Angliában a hétköznapi emberek számára elérhető postai szolgáltatás, a Penny Post 1840-ben indult el, ezt megelőzően csak a tehetősebb emberek engedhették meg maguknak a postai szolgáltatásokat. A vasútvonalak bővülésével többet és olcsóbban tudott a posta szállítani, mint korábban lovas kocsikkal. A képeslapok akkor lettek igazán népszerűen, amikor a posta azok árát felére csökkentette a rendes levelekhez képest.

Az első karácsonyi képeslapot 1843-ban John Calcott Horsley és Sir Henry Cole nyomtatta. Horsley, aki postán dolgozó közalkalmazott volt, szeretett volna egy olyan képeslapot, amit büszkén elküldhet barátainak és üzleti partnereinek az ünnepek alkalmából. Természetesen a piaci újítást és lehetőséget is meglátta a képeslap árusításában.

Ez az első képeslap három panelra volt osztva. A két szélső panel rászorulókon segítő embereket ábrázolt, mely a viktoriánus szellem fontos eleme volt, míg a középső rész egy klasszikus ünneplő angol családot ábrázolt. A képeslapot ezer példányban nyomtatták ki és egy shillingért árulták darabját. Sokan kritizálták, mert egy bort ivó gyermeket is ábrázolt.

A késő viktoriánus Angliában jellemzőek voltak a havas tájakat vagy vörösbegyeket ábrázoló képeslapok. Azért a vörösbegy (angolul robin) került rá a sok madár közül, mert abban az időben a postásokat „Robin Postmen’-nek hívták a vörös egyenruhájuk miatt.

A képeslapok elterjedése

Ahogy a nyomdatechnika fejlődött, a karácsonyi képeslapok népszerűsége is növekedett. Az 1870-es években tovább csökkentették a képeslapok feladásának árát, így ez is elősegítette terjedését Angliában.

Az 1840-es évek végén Amerikában is megjelentek az első karácsonyi képeslapok, de nagyon drágán, így kevesen engedhették meg maguknak. 1875-ben a német származású nyomdász, Louis Prang, aki Angliában részt vett a korai képeslapok gyártásában, tömeggyártásba kezdett, hogy több embert érhessen el velük.

1910-ben John C. Hall és két testvére megalapította a Hallmark Cards vállalatot, mely napjainkig az egyik legnagyobb képeslapgyártó cég a világon. A cég máig családi kézben van, annak ellenére, hogy nagyjából 28 ezer alkalmazottat számolnak világszerte.

Jótékonysági szervezetek sokszor egyedi képeslapok értékesítésével gyűjtenek pénzt a karácsonyi időszakban. Emellett szoktak pecséteket, matricákat is kiadni az ünnepek alkalmával, melyekkel le lehet zárni a borítékokat. Ez a szokás az 1900-as évek eleji Dániából indult, ahol egy postai dolgozó állt elő az ötlettel, amivel nagy sikert aratott. Csak az első évben több, mint négymillió képeslapot értékesítettek. Rövidesen átvette ezt a szokást Svédország és Norvégia, majd elterjedt Európában és Amerikában is.

Híres emberek képeslapjai

Szokássá vált, hogy politikusok, zenészek, színészek és egyéb ismert emberek egyedi, személyre szabott képeslapokat küldtek barátaiknak, kollegáiknak. Ezek egy rövid gyűjteményét hoztuk el.

Az első ismert „személyre szabott” karácsonyi képeslapot 1891-ben küldte Annie Oakley, a Buffalo Bill Wild West show híres mesterlövésze és sztárja. 1891-ben Glasgowban volt karácsonykor és képeslapokat küldött a barátainak és családtagjainak az Egyesült Államokba, amelyben egy róla készült fénykép volt. Annie állítólag maga tervezte meg a képeslapot és egy helyi nyomdásszal nyomtattatta ki.

Elvis Presley ezzel a képeslappal kívánt kellemes ünnepeket 1974-ban George C. Wallace kormányzónak, aki nagy rajongója volt a Királynak.

Martin Luther King családi képes karácsonyi üdvözlőlapja jellemző a korra, de az üzenete, mely az erőszakmentességet és reményt erősíti, már kevésbé. „Ez az időszak, az ősi értékek újjászületése, új napot hirdet az emberiség számára. Táplálja ezt az új életet a szeretet és a testvériség… Az igazságosság és az egyenlőség új rendszere születik…”

Zelda Sayre Fitzgerald és férje, F. Scott Fitzgerald, a jazz korszak nemzetközi szimbólumai, küldték ezt a képeslapot Lila Bess Morgannek, aki 1945 körül kapta ezt a karácsonyi képeslapot.

[social_share show_share_icon="yes"]