Környezetvédelmi világnap: Június 5.

Június 5. a környezetvédelem világnapja. Márciusban már megnéztük, hogyan lesz a fából papír, abból meg aztán újrapapír. Most nézzük meg, milyen eszközökkel tud egy nyomda környezetkímélően működni?

 

A környezetvédelem világnapja

A környezetvédelem világnapját 1972 óta tartjuk, amikor Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáján a tanácskozás kezdőnapját tűzték ki a környezetvédelem világnapjává. Célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, az energiatakarékosságra, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti forrásokra, a hulladékképződés csökkentésére és a környezetszennyezés megelőzésére.

A papírgyártásra és nyomdaiparra gondolva, sokaknak a kiirtásra kerülő erdők és a környezetszennyezés jut eszébe, holott az ipar saját érdeke, hogy törekedjen a fejlődésre és önmaga fenntartására.

 

Környezetvédelem a nyomdában

Egy nyomdában nagyon sok területen lehet a környezetkímélő utat választani. Nézzük meg ezeket a lépéseket most a Premier Nyomda szemüvegén keresztül, náluk milyen területeket ölel fel a környezetvédelem és milyen eszközökkel harcolnak a szebb és tisztább jövőért.

Először nézzük meg a nyomtatásra használt papír forrását. A Premier Nyomdában felhasznált papírok csakis Európai gyártóktól származnak, melyek a legszigorúbb környezetvédelmi előírások alapján dolgoznak, és rendelkeznek minden tanúsítvánnyal. Ezek a gyártók saját erdőgazdaságukban termesztett fákat használnak fel, melyeket folyamatosan újra ültetnek. A gyártáshoz felhasznált vizet környező vízforrásokból nyerik, majd megtisztítva juttatják vissza a természetbe.

Ha már tudjuk, hogy megfelelő helyről jött a papír, akkor azt kell megnézni, hogy a papírfelhasználás hogyan van optimalizálva. A Premier Nyomdában a gyártás során odafigyelnek a gazdaságos papír felhasználásra, már a gépeket is ennek megfelelően szerzik be. Miben merül ki az optimalizált papírfelhasználás? Gyors beigazítás, ezáltal kisebb energiafelhasználás és természetesen a nyesedék papír mennyiségének minimalizálása. A maradék papírt összegyűjtik, hivatalos papírhulladék kezelő vállalattal elszállíttatják a papírgyárakba és újra papír készül belőlük!

Fontos szempont a felhasznált nyomdafesték mennyisége és a felhasználás módja. A Premier Nyomda olyan optimalizáló rendszert állított fel, mely kevesebb festék felhasználása mellett is tökéletes színvisszaadást biztosít. Emellett nagy gondot fordítanak a maradék vegyi anyagok megsemmisítésére, melyeket európai szabvány által szigorúan ellenőrzött vállalatok gyűjthetnek be. Megsemmisítésekor hőenergia termelődik, a salakanyagot többek között útépítésre lehet felhasználni.

Újrapapír

Mindannyian tehetünk a környezetünkért! Az otthoni és munkahelyi szelektív hulladékgyűjtésen felül figyeljünk oda arra is, hogy milyen papírra gyártatjuk le a nyomdai anyagainkat. A Premier nyomdánál választhatjuk a Cyclus-papírcsaládot, amely 100%-ban újrahasznosított papír! Ezek környezetkímélő gyártási technológia segítségével teljesen zárt rendszerben készülnek, azaz minden leeső anyagot, hulladékot újra felhasználnak.

[social_share show_share_icon="yes"]