A leadott anyag nem vész el, csak a felhőbe kerül

Az elmúlt évtizedek során tanúi lehettünk egy technológiai forradalomnak, amelynek újításai behálózzák életünket. Elég, ha csak a soha meg nem álló fejlődésre gondolunk a mindennapi használati tárgyainkat illetően, manapság már a legtöbb ember zsebében lapul egy okostelefon, amelyen pár mozdulattal meg lehet nyitni egy böngészőt. Az internet nem csupán felgyorsította, de egyben le is egyszerűsítette az információ áramlását. Az adataink tárolása is megreformálódott a világhálónak köszönhetően, elmúltak már azok az idők, amikor szükséges volt a digitális fájlok fizikai tárolására illetve szállítására. Ahogy a flopy discet leváltotta a CD, a kompakt lemezt pedig az USB, a megállíthatatlan innováció következő állomása a felhő-alapú adattárolás, amely a nyomdaipar számára is hasznos újításnak bizonyult.

Praktikus

Az anyagleadáshoz nemhogy nem szükséges személyesen jelen lenni a nyomdában, hanem még előnyös is, ha a saját számítógépünkről küldjük az anyagot, akár fájlküldő rendszerrel, akár a felhőbe feltöltve. Így ha valami nem megfelelő a fájlokban, könnyebben tudjuk orvosolni a hibát a saját gépünkről. Amikor például egy USB-n visszük be az anyagot, ha probléma van a fájlal, kénytelenek vagyunk egy javítási kört tenni. Ez nem csupán bosszantó, hanem időveszteség is, amelyet lehet, hogy az adott projektben nem engedhetünk meg magunknak.

A sokéves tapasztalatból merítve természetesen a nyomdák segítségünkre tudnak lenni abban, hogy hogyan készítsünk tökéletes nyomdakész anyagokat, a premier nyomda anyagleadási segédletét például ezen a linken tekintheti meg.

Környezetbarát

A felhőben való adattárolás elterjedésével fokozatosan csökken az igény a fizikai adathordozók előállítására, ezáltal kevesebb műanyag használatára van szükség. Továbbá a már elavult, túl kicsi tárhellyel rendelkező adattárolók újrahasznosítása sem szennyezi a környezetet tovább.

Egy másik, kevésbé ismert hosszútávú előny, hogy a nem használt fájlok takarítása a helyi eszközökön hatékonyabb működést tesz lehetővé, ezáltal az eszközeink kevesebb energiát használnak, nem terhelik akkora mértékben a processzort, így meghosszabbítva az eszköz élettartamát.

Biztonságos

Joggal merül fel a kérdés, hogy amikor adatainkat rábízzuk egy harmadik félre, kinek adunk hozzáférést a fájljainkhoz? Ezeknek a szolgáltatásoknak a fejlesztői kiemelt fontosságúan foglalkoznak az adataink védelmével, és hozzáférést csak azok számára biztosítanak, akiknek mi jogosultságot adunk. A feltöltött fájljaink továbbra is a mi tulajdonunkat képezik és nem jogosítják fel a szolgáltatás kezelőit az azokkal való visszaélésre. Természetesen mindig fontos, hogy meggyőződjünk a felhasználási feltételekről, amelyet minden szolgáltató köteles a rendelkezésünkre bocsájtani, sőt, anélkül általában nem is tudjuk használni a rendszert, hogy ne kellene elfogadnunk ezeket a felhasználási feltételeket. Mindazonáltal hogy a legtöbb ismert fájlküldő és felhő alapú szolgáltató biztosít az adataink és fájljaink védelméről, vannak nyomdák, akik a harmadik fél bevonását azzal küszöbölik ki, hogy a fájlokat egyenesen a saját oldalukra lehetséges feltölteni – ennek további előnye, hogy a rendszer automatikusan érzékelni tudja, hogyha a feltöltött fájl nem felel meg a paramétereknek, és visszajelez az ügyfélnek, hogy milyen módosítások szükségesek.

Maradandó

Míg a felhő úgy hangzik, mint egy virtuális tér korlátlan tárkapacitással, valójában egy olyan hálózat, szerverek és tárolóegységek gyűjteménye, amelyek valódi hardverből és kábelekből állnak. Az elnevezés miatt rizikósnak gondolhatjuk a felhő használatát, de valójában az adataink nem tudnak elveszni. A felhőalapú szolgáltatások definíció szerint katasztrófa-helyreállítási szolgáltatásokat nyújtanak, mivel az adatok nem csak biztonsági mentés alatt állnak, hanem helyszíni biztonsági másolatok készülnek róluk. Statisztikailag nagyobb esélyünk van elveszteni az adatainkat egy Winchester meghibásodás következtében, mint hogy a felhőből eltűnjenek.

Ajánlott felhőszolgáltatások:

  • Google Drive (magyar nyelven is)
  • Dropbox (angol nyelven)
  • ICloud Apple eszközökön elérhető
[social_share show_share_icon="yes"]