Mennyibe kerül egy kiadvány? Mutatjuk!

A nyomdaipar kívülállóként gyakran bonyolultnak tűnhet, tele szakszavakkal, technikákkal, amelyek elsőre idegennek, és talán átláthatatlannak hathatnak. Mit jelent például a felületnemesítés vagy a termékdíj? Hogyan befolyásolja előbbiek az elkészített kiadványok árát? Cikkünkből kiderül!

Színes vagy fekete-fehér?

A fenti kérdés eldöntéséhez mérlegelnünk kell, hogy a költséghatékonyságot, vagy az attraktivitást tartjuk fontosabbnak? Ha kiadványunkban inkább a képek dominálnak, érdemes a színes változatot preferálni, hiszen így jobban érzékeltethető a mondanivaló. Képzeljünk el például egy bútorokat, berendezési tárgyakat bemutató könyvet színek nélkül: egyértelműen sikeresebbek lehetünk, ha leendő vásárlóink a formavilágon kívül az árnyalatokkal is tisztában lehetnek. Ugyanígy előbbi lehet a megoldás, ha termékkatalógust szeretnénk készíttetni: a színes felületekkel felhívhatjuk ügyfeleink figyelmét a fontos információkra, mutathatjuk be termékünket.

Az egy szín fekete nyomat főként könyveknél, jegyzeteknél, vagy hasonló nyomtatott termékeknél használatos, amelyeknél a szöveg hangsúlyosabb. Művészi kiadványoknál is elegáns hatást kelthet, a minimalizmus jegyében, ha csak fekete nyomással készül a munka.

Ofszet vagy digitális nyomtatás?

Gyakran hallható tévhit, hogy a darabár szempontjából az ofszet nyomtatás olcsóbb, míg a digitális nyomtatás drágább, ám szebb. Szeretnénk az előző mondat minden kijelentését megcáfolni, ugyanis mindkét technológia lehet költséghatékony, ha megfelelő munkához választjuk őket. Minőségük pedig egyaránt kimagasló lehet megfelelő gépekkel és festékekkel elkészítve. Ahhoz, hogy megtaláljuk melyik módszer alkalmas az általunk elkészítendő anyagokhoz, több tényezőt kell figyelembe venni: pl.  a mennyiség, a határidő. Ha szeretnéd megtudni, a Te szempontból melyik a jobb döntés, olvasd el a Premier Nyomda cikkét a témáról.

Felületnemesítés: igen, vagy nem?

A felületnemesítésről sosem szabad megfeledkezni: ha elsőre talán úgy is tűnhet, hogy ezzel csak növeljük költségeinket, érdemes átgondolni, mennyit adnak hozzá a technikák nyomtatott anyagaink élettartamához és kinézetéhez. A védelem hatásfoka mellett az esztétikai értékek is növelhetők, ezáltal könnyebben felhívhatjuk leendő vásárlóink figyelmét termékünkre, színvonalasabb és professzionálisabb nyomtatott anyagokat kínálhatunk számukra.

Matt fóliázás: kb. +5% költség

A felületnemesítés során matt vagy fényes fóliával vonjuk be a kiadványt, amely így tovább ellenáll a kedvezőtlen környezeti hatásoknak, mint a nedvesség, a hordozás, lapozás. Ha könyvünket nem szükséges folyamatosan újranyomtatni strapabírósága miatt, pénztárcánk mellett környezetünket is megóvhatjuk.

UV lakkozás: kb. +20% költség

Az UV lakkozás megjelenésében hasonlít a fényes fóliázásra, ám előbbivel ellentétben nem szükséges teljes felületen használni. A kiemelni szánt motívumot, részletet, grafikát vagy szöveget lehet ezzel a módszerrel figyelemfelkeltőbbé és elegánssá tenni.

Prégelés: kb. +15% költség

A prégelés az esztétikai felületnemesítő technikák közé tartozik: az eljárás során egy vékony, fémes csillogású prégfóliát préselnek a nyomtatott anyag felületére, arra a helyre, amit kiemelni szeretnénk. Látványossá tehetők vele betűk, formák, címek, díszítések, stb. és kifejezetten elegáns hatást kelt.

A prégelés során a klisé elkészítésével is számolni kell, amely méretfüggő. Az ár átlagos méretre vonatkozik (6x3cm) és egyszeri költség: 12000 Ft (újranyomáskor már nem kell kifizetni).

További költségek:

Termékdíj

A termékdíj olyan plusz költséget jelent, amely bizonyos, negatív környezeti hatással bíró termékeket terhel. Szerepe, hogy megteremtse az állam számára az adott anyag újrahasznosításának költségét. A nyomtatott reklámanyagok előbbinek bizonyulnak, így súlyuk után bizonyos mennyiségű extra díjjal kell számolni. Egyes esetekben elkerülhető a kifizetése, erről, és a további fontos tudnivalókról az alábbi linken olvashatsz bővebben.

Grafikai utómunkák

Amennyiben a leadott anyag nem felel meg a nyomtatáshoz szükséges elvárásoknak, a nyomda szakembereinek utólag módosítaniuk kell a fájlokat, amely további költséggel járhat. Megelőzendő, mindig olyan grafikusra bízzuk a feladatot, aki jártas a témában, vagy vegyük igénybe a nyomdák szolgáltatásait: bizonyos helyeken van lehetőség a grafikai munkák elkészíttetésére is. Az alábbi linken előzetesen olvashatsz a legfontosabb követelményekről (ezek nyomdánként változhatnak).

Most pedig következzen néhány valós példaár, a Premier Nyomda árkalkulációit alapul véve:

1 Szín fekete nyomtatás esetén
Darabszám 250 500 1000
Technológia Digit Ofszet Ofszet
Oldalszám belív+borító 64+4 64+4 64+4
Színek száma 1+1 1+1 1+1
Méret A/4 A/4 A/4
Ragasztókötési mód PUR kötés PUR kötés PUR kötés
Ár 76 000Ft 128 000Ft 228 000Ft
Matt fóliázva +4000FT +5000FT 10 000FT
Termékdíj +6120Ft +12155Ft +23375FT
  +áfa +áfa +áfa
4 szín color nyomtatás esetén:   
Darabszám 250 500 1000
Technológia Digit Ofszet Ofszet
Oldalszám belív+borító 64+4 64+4 64+4
Színek száma 4+4 4+4 4+4
Méret A/4 A/4 A/4
Ragasztókötési mód PUR kötés PUR kötés PUR kötés
Ár 176 000Ft 273 000FT 347 000Ft
Matt fóliázva +4000FT +5000FT +10 000FT
UV lakkozva +28 000FT +33 000FT +37 000Ft
Prégelve +37 000Ft +45 000Ft +64 000Ft
Prég klisé 1x-i költség 6x3cm +12 000Ft +12 000Ft +12 000Ft
Termékdíj +6120Ft +12155Ft +23375FT
  +áfa +áfa +áfa

Az árat tájékoztató jelegűek. Pontos árat kérjen a gyors és könnyű árkérővel.

[button size=”big_large_full_width” target=”_blank” hover_type=”default” text_align=”center” text=”Gyors árkérő” link=”https://premiernyomda.hu/nyomdai-arajanlat/” border_radius=”10″ color=”#ffffff” background_color=”#d1983e” hover_background_color=”#d18000″]
[social_share show_share_icon="yes"]