Minden nap motiváltan: mi a titok?

Már megint öt óra van a munkahelyen, és nem sikerült befejezni a napi feladatokat? A tennivalóink listája gyorsabban növekszik, mint ahogy csökken, és sosem látjuk a végét? Ha egyszer elveszthetjük a motivációt, könnyen stresszessé válhatunk, ami által még tovább tart visszazökkenni a helyes gondolkodásmódba és megtalálni a ,,flow” élményt.

 

Egyáltalán nem kell meglepődnünk, ha ilyen szituációban találjuk magunkat, mert ezzel nem vagyunk egyedül, mindenkinek vannak olyan napjai vagy periódusai, amikor egyszerűen nincs meg a kellő motiváció. A jelenség olyannyira gyakori, hogy számos módszer van a szituáció legyőzésére. Mai cikkünkben ezekből szemezgetünk!

Minden kezdet nehéz

Sokszor tényleg csak a kezdő löket kell, hogy visszanyerjük a fókuszt. Könnyű ezt mondani, de nehéz elkezdeni, ugye? Engedjük el a nagy kezdet jelentőségét: csak nézzük meg, mi az első dolog, amit meg tudunk tenni. Ez a legkönnyebb, leggyorsabb része a feladatainknak: csak gyorsan átnézzük a teendőket, és észrevétlenül el is kezdtük. Innen már csak egy a fontos: ne hagyjuk magunkat kizökkenteni!

Úgysem lesz tökéletes?!

Mindenki a lehető legjobb munkát akarja kiadni a kezei közül, de sokszor ez a maximalista hozzáállás áll a haladás útjába. A sikerhez vezető út nem egyenes, ez nem csak a nagy egészre, hanem a mindennapi feladatainkra is érvényes. Nem kell, és nem is tudunk mindig mindent elsőre tökéletesen elvégezni – és ez nem is baj. Engedjük meg magunknak, hogy megcsináljunk egy részfeladatot: bárhogy! Az sem baj, ha rossz, hiszen így legalább látjuk, hogy melyik az az irány, amerre nem akarunk menni.

Szüntessük meg a figyelemeltereléseket

Csak egy pillanatra nézünk rá a Facebookra és hoppá, eltelt fél óra. Ismerős? Persze, ha nem jön az ihlet és elillant a motiváció, minden érdekesebb, mint a munka, de segíthetünk magunknak azzal, ha megszüntetjük az olyan egyértelmű figyelemelterelő dolgokat, mint az internet. Ne csekkoljuk a közösségi médiát, némítsuk le a chat ablakokat és zárjuk be a hírportálokat. Ez nem csak szórakoztató elterelésekre vonatkozik, hanem a munkával kapcsolatosokra is. Tartsunk például e-mail mentes órákat. Semmi sem fog történni, ha nem válaszolunk azonnal az e-mailjeinkre azonnal, márpedig az üzenetek folyamatosan jönnek, és folyton ki fognak zökkenteni a koncentrációból. Kapcsoljuk ki az értesítéseket addig, amíg nem állunk készen egy szünetet tartani az elvégzendő feladatunkban, vagy csak bizonyos időnként nézzük meg, amikor ténylegesen tudunk is foglalkozni a válaszadással.

Állítsunk fel reális célokat

Egy nagy projekt befejezése általában ijesztő, pláne hogyha azt se tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá. De ha realisztikusan nézzük, minden nagy feladat kisebb összetevőkből áll. Tehát, ahelyett, hogy egy nagy, félelmetes célra koncentrálnánk, egyszerre egy dolgot vegyünk elő, és szüntessük meg a nagy cél nyomását olyan részfeladatokkal, amelyeket egyenként meg lehet emészteni.

Életmentő szünet

Irreális, hogy folyamatosan fenn tudjuk tartani a motivációt, mindenkinek kell egy kis szünet. Ha tehetjük, menjünk szünetre kollégákkal, és beszélgessünk egy kicsit a feladatunkon kívüli dolgokról egy bögre kávé, tea vagy üdítő társaságában, de mindenképp menjünk ki a helyiségből, ahol dolgozunk, hogy ténylegesen érezzük a kiszakadást a tevékenységünkből.

Szabadidős feltöltődés

Az irodán kívül is tehetünk a munkahelyi motivációért. Persze nem azt akarjuk ezzel mondani, hogy a munka után is ezzel kell foglalkozni, sőt! Az aktívan töltött szabadidő segít a munkahelyi stressz csökkentésében, hiszen nap végén nem azt érezzük, hogy egész nap csak dolgoztunk. Mindenkinek kell egy olyan tevékenység, ami feltölti lelkileg, és eltereli a gondolatait a mindennapos megoldandó feladatokról.

Gondoljunk a végeredményre

Egyszer minden feladatnak el fogunk érni a végére, és amellett, hogy felszabadulunk, természetesen el fog jönni az idő, hogy élvezzük munkánk gyümölcsét. Tagadhatatlanul az egyik legjobb pillanata a feladatoknak a teljesítés, tartsuk szemünk előtt ezt és gondoljunk arra, milyen jó érzés lesz majd a kezünkben tartani az elkészült terméket.

Dicsérjük meg magunkat az elvégzett munkáért

Ha úgy érezzük bekerültünk egy taposómalomba, érdemes kipróbálnunk ezt: minden nap vagy hét végén készítsünk el egy ,,Megcsináltam” listát. Ez az ellenkezője lesz a teendők listájának, hiszen az elvégzett feladatokat soroljuk fel rajta. Tartsuk olyan helyen a listát, ahol gyakran a szemünk elé kerülhet, akár nyomtassuk is ki és tűzzük ki egy jól látható helyre.

Visszacsatolás

Az egyik leginkább motiváló tényező, ha visszajelzést kapunk a munkánkról. Egyrészt fontos, hogy érezzük az elismerést az elvégzett munkánkért, másrészt a helyes visszajelzések segítenek még tovább finomítani a képességeinket. A visszacsatolás segít abban is, hogy meglássuk és tudatában legyünk annak, hogy az általunk végzett munka számít. Ismerjük fel a munkánk ügyfeleinkre, cégünkére, világra gyakorolt hatását.

Néha nézzük meg a nagy távlatokat

Emlékeztessük magunkat, hogy mi azaz ok, amiért a hivatásunkat választottuk. Minden megoldandó feladat egy darab a nagy egészben. Időnként lesznek nehézségeink és kihívásaink, de az ezekkel való megbirkózás is hozzá tartozik a karrierépítéshez. A folyamatos fejlődésünkkel a saját jövőnket építjük és minden legyőzött akadállyal fejlesztjük magunkat szakmailag.

Tags:
[social_share show_share_icon="yes"]