Névjegykártya-készítés: mire figyeljünk?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hagyományos, nyomtatott névjegykártya az üzleti életben? Amikor már szinte mindenki tárolhatja kontaktjait egy helyen a telefonján, mennyit számít az apró lapocska? Véleményünk szerint a válasz egyértelműen igen. Hogy miért? Mutatjuk!

Több, mint sorba rendezett adatok.

Mi is a névjegykártya? Egy olyan, kisméretű lap, amely tartalmazza cégünk, üzletünk adatait, elérhetőségeinket és hogy mivel foglalkozunk.

Az internet korában jogosan merül fel a kérdés, miért is fontos rendelkeznünk vele, ha egy egyszerű kereséssel megtalálhatnak minket meglévő és leendő ügyfeleink. A válasz a személyes találkozásokban keresendő. Ugyanis ez továbbra is meghatározó az  üzletkötések során. Partnerkapcsolatok kialakításakor rengeteget nyom a latban az első találkozás és benyomás, ezért kulcsfontosságú a professzionalistást sugárzó névjegykártya. Az arculatunkat, vállalkozásunk identitását mutatja be. De hogyan is fest egy ilyen kártya? Összegyűjtöttük az négy legfontosabb tudnivalót!

Funkcionalitás és átláthatóság.

A névjegy már nem csak az adathordozásról szól. Önkifejezési eszköz is egyben. Ettől függetlenül alapvető funkcióját nem veszítheti el. Tartalmaznia kell mindent, amely partnerünk számára fontos lehet. Nevet, címet, telefonszámot és egy rövid leírást, esetleg idézetet, ars poeticát.

Fontos, hogy ezeket az adatokat úgy rendezzük el, hogy egyértelműek és olvashatóak legyenek. Hiba például a túl kicsi betűméret, a zsúfoltság, vagy ha a design az olvashatóság kárára megy.

Ha sok információt szeretnénk megjeleníteni a kártyán, ne felejtsük el, hogy két oldala van. Jó megoldás, ha az egyikre a saját elérhetőségeinket, a másikra pedig a vállalkozásunkét helyezzük el. Esztétikus elrendezés az is, ha a kártya egyik felére kizárólag a logónkat, grafikáinkat tesszük, míg a másik oldalra kizárólag adatokat.

Arculatba illő, kreatív megjelenés.

Ha díszítésen gondolkodunk, a legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk az, hogy a grafikai elemek a tartalmat szolgálják, és ne fordítva. Egy okos, letisztult design sokkal kellemesebb megjelenést kölcsönöz, mint egy túlcicomázott.

Azt is mérlegeljük, hogy hol lehetnek vállalkozásunk határai. Egy ügyvédi iroda névjegye mindenképpen kevesebb extravaganciát kíván, mint egy fodrászaté, vagy egy divatos stylist-é.

Ennek ellenére nem kell feltétlenül a hagyományos megjelenéshez ragaszkodnunk, nyugodtan engedjük szabadon fantáziánkat (vagy inkább a grafikusunkét), hiszen egy egyedi és kreatív lapocska mindig nyerő.

Optimális méret.

A hagyományos méret a névjegykártyák esetében általában 50 mm × 90 mm (álló) vagy 90 mm × 50 mm (fekvő). Pár milliméter változás természetesen engedélyezett, de nem javasoljuk a túlzó eltéréseket, hiszen a lapok lényege, hogy gazdájuk pénztárcába, vagy kártyatokba helyezve könnyedén tudja szállítani őket. Ha mégsem vagyunk elégedettek az általánosan használatos számokkal, inkább kisebb méretet válasszunk, mint nagyobbat.

Minőségi alapanyagok.

Végül, de nem utolsó sorban, ne spóroljunk a nyomtatáskor használt papírokon, illetve felületvédelmi eljárásokon. A kártyák masszív igénybevételnek vannak kitéve, hiszen jó esetben sokat forgatják őket. Kézről kézre járnak, ezért fontos, hogy ellen tudjanak állni a környezeti hatásoknak.

Válasszunk vastagabb papírokat és alkalmazzunk felületnemesítő eljárásokat: fóliázást, lakkozást, irizáló fólianyomtatást. Esetleg dombornyomást vagy formavágást is kérhetünk.

Az ellenállóság mellett az esztétikumot is erősíthetjük a minőségi alapanyagokkal. A különleges papírok, nyomdai technikák mind-mind hozzájárulnak névjegykártyánk megjelenéséhez, hogy azt adhassuk át vele, amit magunkról elmondani szeretnénk!

[social_share show_share_icon="yes"]