Plakátok a Múzeumok éjszakáján

Idén már 16. alkalommal rendezik meg Szent Iván éjjelén a Múzeumok Éjszakáját. Az álmatlan művészetkedvelők több száz program közül választhatnak, ha sikerül nekik egyáltalán kiválasztani hova is menjenek! Időről időre vannak plakátkiállítások itthon, ami nem csoda, hiszen mindig is nagy kultúrája volt a magyar plakátkészítésnek. Ma egy szuper plakát gyűjtést és rövid történeti ismertetőt hoztunk nektek!

 

Plakáttörténet

A magyar plakát története a 19. század végén kezdődött, amikor is Benczúr Gyula plakátot készített a Városligetben rendezett Általános Kiállításhoz. Ez volt az első magyar plakát, de sok negatív kritika övezte: a túlzsúfolt kompozíció inkább egy barokk dokumentumra hasonlított, mintsem egy modern plakátra.

Benczúr Gyula plakátja az Általános Kiállításhoz, Forrás: www.prherald.hu

A szecesszió beköszöntével és térnyerésével a korszak elismert festői elkészítették az első kiemelkedő plakátokat, leginkább kiállítások népszerűsítésére. Vaszary János, Rippl-Rónai József és a nagybányai művésztelep festői, mint például Ferenczy Károly vagy Iványi-Grünwald Béla mind meghatározó alakjai voltak a magyar plakáttörténet első évtizedeinek.

Ferenczy Károly: Plakát a nagybányai festők első kiállításához, 1897, Forrás: www.ferenczy-mng.blogspot.com

Az 1910-es években a mozi elérhető és kedvelt időtöltéssé vált, mely magával hozta a moziplakátok iránti növekvő igényt. A filmplakátok egyik nagymestere Földes Imre volt, aki gyönyörű plakátokat készített a kor híres némafilmjeinek és színházi előadásainak.

Földes Imre grafikája, plakátja Korda Sándor Mágnás Miska című filmjéhez, 1916, Forrás: www.artificium-artis.blogspot.com

A Tanácsköztársaság bukása után új korszak kezdődött a magyar plakát történetében. Az emigrációra kényszerült művészek csak az általános amnesztia kihirdetése után tudtak visszajönni az országba. Visszatérésük szemléletváltozást hozott a magyar plakátművészetbe a külföldön megismert legújabb nemzetközi művészeti irányzatok által és ezzel megérkezett az Art deco és a modernizmus a magyar plakátok világába.

Bortnyik Sándor Unicum reklámplakátja, Forrás: www.imaginebp.hu

A magyar plakáttörténelem fontos időszaka volt a háborút követő évek, melyeket a propaganda plakátok uraltak. Az időszak egyik legismertebb művésze Konecsni György volt.

Konecsni György: És mégis lesz kenyér – a Nemzeti Parasztpárt plakátja, 1945, Forrás: www.mek.oszk.hu

A propaganda plakátokat követő időszak egy nagyobb mélypont volt a magyar plakát történetében. Nagyobb fellendülés csak a 60-as évektől volt tapasztható. Ekkor bukkantak fel olyan nevek, mint Vajda János, Szilas Győző vagy Tomaska Irén. Ez az időszak több művészeti irányzatnak és a nyugati világ hatásainak is teret adott. A korszakot számtalan különböző stílus és technika keveredése jellemzi: az expresszív festészet, a kollázs, a vonalrajz, a papírkivágásos technika és a fotómontázs mellett a tipográfia eszközei is gyakran megjelentek a plakátokon. Az alkotókra olyan művészeti irányzatok voltak hatással, mint a pop-art, minimalizmus, a pszichedelikus művészet vagy az új realizmus.

Vajda Lajos: Palma teniszlabda, Forrás: www.plakatbolt.com

Ahogy a nyugati világ egyre inkább beszivárgott a vasfüggönyön túlra, úgy alakították át a magyar művészetet és a legújabb generáció plakátjait. A 70-es évektől egészen a 90-es évekig fénykorát élte az underground és a neoavantgárd plakátkészítés. 1987-ben megalakult egy új művészeti csoport, a DOPP csoport(Ducki Krzysztof, Orosz István, Pinczehelyi Sándor, Pócs Péter), akinek a tagjai nevéhez az 1989-es rendszerváltás során számos meghatározó politikai plakát kötődik. Sajnálatos módon azonban 1990 után a magyar művészeti plakát szinte teljesen eltűnt, talán az elmúlt években kezd újjá éledni. Erre majd pár év múlva visszatérünk!

Gyárfás Gábor: Solo Sunny, 1980, Forrás: www.pinterest.com

Természetesen a plakát, mint reklámfelület, sose fog kimenni a divatból. Legyen szó egy figyelemfelkeltő kampányról, vagy egy bolt dekorációjának a színesítéséről, mindenképp jó megoldás a plakátok használata. A Premier Nyomda széles papír választékkal és felületkezelési lehetőségekkel várja a nyomtatni vágyókat!

[social_share show_share_icon="yes"]