PUR ragasztókötés – mutatjuk, hogy mennyit bír!

A puhatáblás könyv, a drágább keménytáblás kötésnek állít megfelelő alternatívát. Jóval kedvezőbb ára és gyors elkészítési ideje miatt is igen népszerű kötési mód. Rendkívül esztétikus és jól alkalmazott felületvédelemmel eredményesen küzd meg a rendszeres használatból eredő kopás és a környezeti hatásokkal szemben is.

Alapvetően két fajta kötőanyag létezik.

Az egyik a már korábban is alkalmazott ún. hot-melt (hőre lágyuló) gerincragasztó, ez kisebb terhelés és vékony papírok esetén megfelelő választás. Még ma is használt technológia. Nem alkalmas közepes, vagy vastagabb, esetleg műnyomó papírok tartós kötésére. Itt nagy hátránynak számít, hogy esetenként a lapok könnyen elválnak a gerinctől, rossz esetben pedig teljesen szétesnek a kiadványok. Ezért felmerült az iparban egy új anyag kifejlesztésének az igénye.

Ez a PUR. Mi is ez pontosan?

Egy az építőiparban is használt, rendkívül erős kötőanyag, habosítás mentes nyomdaipari megfelelője. Rendkívül erős, mérettartó, a külső hatásoknak eredményesen ellenálló gerincragasztó anyag.

A PUR ragasztókötés során ezt a szupererős ragasztót használjuk, amely száradási ideje megközelítőleg 24 óra.

Hogy is történik ez a kötés pontosan, és mennyit bírnak a PUR ragasztókötött kiadványok?

Nos, szavak helyett következzen egy videó, amelyben bemutatjuk a folyamatot, végül pedig alaposan próbára teszünk egy puhatáblás könyvet. Kattints a play gombra! 🙂

[social_share show_share_icon="yes"]