Margó

A cím alapján gondolhatnánk arra is, hogy hogyan kell a margókkal bánni, de ma nem erről, hanem a Margó Irodalmi Fesztiválról lesz szó. Szeretjük a könyveket, nem véletlen foglalkoztunk a blogon már könyvkiadással vagy épp azzal, hogyan szerettessük meg az olvasást az egész családdal. Mi lehetne nagyobb ünnep számunkra így nyár elején, mint hogy a magyar irodalom fesztiválozik?

Mivel az irodalom alapvetően egy magányos műfaj, ahol csak mi vagyunk és a könyv, a Margó lehetőséget ad, hogy közösségi műfajjá váljon, ahol író és olvasó egymásra találhat felolvasásokon vagy éppen koncerteken. Június 6 és 10. között, immáron tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, rendhagyó szerzői estekkel, felolvasásokkal, dedikálásokkal, színházzal és koncertekkel, ahogy már megszokhattuk. Öt nap alatt nagyjából 60 programmal várják a kortárs magyar irodalom kedvelőit a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

A program Romsics Ignác és Szvoren Edina köteteinek bemutatójával indul, de az idei fesztivál fellépői között van többek közt Boldizsár Ildikó, Dragomán György, Garaczi László, Krusovszky Dénes, Térey János és Tisza Kata. Az irodalmi programokon felül egy sereg más kulturális eseménnyel is készülnek a szervezők. Fellép a Jónás Vera Experiment és az Esti Kornél, Rutkai Bori és zenekara az Űrdöngölők című új lemezüket mutatja be, ami űrbéli tájakra kalauzolja a gyerekeket.  Mindemellett két színházi előadást is bemutatnak. Esterházy Péter publicisztikai kötete, Az olvasó országa alapján készített előadást a Radnóti Színház tolmácsolásában nézhetjük meg, emellett látható lesz a Nyáry Krisztián történetein alapuló Így viszik át című előadás is Döbrösi Laura, Bakonyi Alexa és Mohai Tamás előadásában.

Margó Extra

A Margó Extra a fesztivál egy új beszélgető sorozata. Ott Anna, a Hadik művészeti vezetője olyan alkotó emberekkel beszélget a Margó Extrában, akiknek az irodalom nemcsak a személyiségükre, de pályájukra is nagy hatással volt. Beszélgetőpartnerei között lesz többek között Beck Zoltán, a 30Y dalszerző-énekese, Mundruczó Kornél, film- és színházrendező, vagy éppen Oltai Kata, aki város egyik legelismertebb művészettörténésze és kurátora.

Tags:
[social_share show_share_icon="yes"]