Papír újrahasznosítás a mindennapokban

A környezetvédelem jegyében eddig foglalkoztunk már a papír hét életével és azzal is, hogy egy nyomda milyen lépésekkel tud a környezetkímélő útra lépni. Ma egy kicsit más irányból közelítjük meg a témát, a papír otthoni, mindennapokban történő újrahasznosításáról írunk.

Az aktív korú magyar lakosság több mint 80 százaléka olvas írott tartalmakat, és megközelítőleg 6 millió ember olvas nyomtatott sajtóterméket. Erre bőven van lehetőség, hiszen Magyarországon jelenleg több mint 300 napi-, heti- és havilap jelenik meg rendszeresen. Ez már önmagában nagy mennyiségű papírt jelent, amihez még jönnek a szórólapok, számlák, levelek és egyéb háztartási papír hulladékok. Európa, Észak-Amerika és Japán után, a harmadik az egy főre jutó papírfogyasztásban, egy fő átlagosan 158 kg papírt használ fel egy évben (a világ átlag 57 kg/fő/év).

Nem csak a kuka létezik

Ma már szinte minden házban, utcában elérhető szelektív gyűjtő papírnak és műanyagnak. Ebben a cikkben most azt nézzük meg, hogyan lehet felhasználni a háztartásban keletkező papírhulladékot a szelektív kukába való bedobáson kívül.

Használjuk a házban és a kertben!

  1. A házimunka során az ablakok, tükrök és egyéb üvegfelületek takarításakor nagyon hasznos lehet az újságpapír. Egy kis ecetes vízbe mártva csodákra képes és még vegyszereket sem kell használni!
  2. Érdemes a hűtő fiókjait papírral kibélelni, így nem csak takarítani lesz könnyebb, de a zöldséges fiók aljába fektetett papír a szagoktól és a felesleges nedvességtől is megszabadít!
  3. Élvezetes ugyan a buborék fóliát pukkasztgatni, de környezettudatosabb, ha költözéskor a házban fellelhető papírokat használjuk csomagolásra és helykitöltésre!
  4. A papír a kertben is hasznos lehet! Virágok és fűszernövények alá jól alkalmazható gaz akadályként. A földet a kiterített újságpapírra szórva megakadályozhatjuk, hogy a veteményest ellepjék a gyomnövények.
  5. A kukacok nagyon szeretik a papírt, így ha van komposztáló a kertben, akkor nincs is más feladat, mint apró csíkokra tépni a papírt, beleszórni és kivárni, hogy értékes komposzttá váljon, aminek a kertünk nagyon hálás lesz!
  6. Szinte mindenkivel előfordult már, hogy nem a legérettebb, legpuhább gyümölcsöt vette le a zöldséges polcáról. Ilyen helyzetben is hasznunkra lehet a papír, sőt a legjobb egy papírzacskó. Elég csak a kemény gyümölcsöket egy papírtasakba bepakolni, majd alaposan lezárni azt pár napra. A gyümölcs etilén gázt bocsát ki érés közben, ami segíti a folyamatot, így ha biztosra akarunk menni és hamarabb szeretnénk az érett gyümölcsöt a kezünkbe fogni, akkor rakjunk be mellé egy almát vagy banánt, hiszen ezek a legjobb etilén-kibocsátók.

 

Éljük ki kreativitásunkat!

Számtalan kreatív módja van a papír újbóli felhasználásának. Vannak nehezebb, több kézügyességet igénylő technikák, de számos olyan ötletet találhatunk, amibe akár gyerkőcökkel együtt is belevághatunk! Nézzünk párat az egészen egyszerűtől a haladóbb ötletekig.

  1. Némely csomagolópapír drágább, mint maga az ajándék, amit belecsomagolunk. Egy szép újságpapír, például az Élet és irodalom lapjai, tökéletes helyettesítő lehet. Díszíthetjük egy szép szalaggal vagy zsineggel, és a betűk kiemelésével kedves üzenetet is „írhatunk” az ünnepeltnek.

Forrás: pinterest.com

  1. Origami hajtogatáshoz is kiváló lehet az otthon fellelhető papír. Még ha szeretnénk is a végleges művet színes origami papírból elkészíteni, a gyakorláshoz bármilyen papír tökéletes.
  2. Könnyedén készíthetünk papírmasé figurákat, karkötőket vagy akár farsangi jelmezt is az újrahasznosításra váró papírból. Hagyjuk szárnyalni a saját és a gyerkőcök fantáziáját, de ha elakadnánk, akkor az interneten is fellelhető számtalan ötlet.
  3. Ugyan kicsit több kézügyességet és felkészültséget igényel, de akár gyerekekkel is szuper program lehet a papírmerítés. Nem kell hozzá sok eszköz és a végeredmény csodálatos lesz! Színezhető, díszíthető levelekkel és növényekkel, de akár magokat is elrejthetünk benne, így el is lehet majd ültetni. Egy ilyen szülinapi meghívónak biztos örülni fog mindenki!
  4. Akár kosarat is fonhatunk papírból ! Ugyan ehhez több türelem és kézügyesség kell, de az eredmény igazán szép és a rokonok is biztos örülnek majd, ha egy kézzel készített kosárkában kapják a házilag sütött finomságokat.

Remélhetőleg sikerült ötleteket adnunk és kipróbáltok néhányat. Kommentben írjátok meg, hogy Ti milyen egyéb módokon használjátok fel az újrahasznosításra váró papírt!

Mindemellett fontos, hogy gondoljunk a jövőre is és a szelektív hulladékgyűjtésen és újrahasznosításon felül figyeljünk oda arra is, hogy milyen papírra gyártatjuk le a nyomdai anyagainkat. A Premier Nyomdánál választhatjuk a Cyclus-papírcsaládot, amely 100%-ban újrahasznosított papír! Ezek környezetkímélő gyártási technológia segítségével teljesen zárt rendszerben készülnek, azaz minden leeső anyagot, hulladékot újra felhasználnak.

[social_share show_share_icon="yes"]