A Valentin nap eredete

Február 14. a szerelem ünnepe, de hogyan alakult ez ki? Ki volt Valentin? Mikor kezdtek el képeslapokat küldeni a szerelem ünneplésére? Az alábbi cikkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

A Valentin-nap eredete

Az ókori rómaiak február 13. és 15. között tartották a Lupercalia fesztivált, mely tisztító szertartást, beavatást és termékenységi rítust foglalt magába. A Lupercalia napján a Palatinus-domb tövében egy meghatározott útvonalon meztelenül futottak a Lupercus papok, miközben az eléjük kerülőket megcsapkodták egy kecskebőr szíjjal. A néphit szerint az asszonyok, ha eddig meddők voltak, a csapkodás után bízhattak a gyermekáldásban, ezért nem is menekültek el az ütlegelés elől.

Sokan úgy vélik, hogy a Valentin-nap visszavezethető erre az ókori ünnepre. Egyes történészek szerint I. Geláz pápa deklarálta Szent Valentin ünnepét, azzal a céllal, hogy ezt a pogány ünnepet és szertartást beszüntesse.

Forrás: tips-and-travel.com

Ki is az a Valentin?

Nem egyértelmű, hogy melyik Szent Valentinnak a napja ez, mivel két, Rómában mártírhalált halt Valentin is osztozik ezen a napon, Terni Szent Bálint és Római Szent Bálint. Terni Szent Bálint a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziától szenvedők védőszentje. 1969-ig ünnepét február 14.-én tartották, amikor kivették a külön napon ünnepelt szentek sorából. Számos legenda keringett Terni Szent Bálintról, ami miatt leginkább ő rá vezethető vissza a Valentin-nap ünnepe. Elbeszélések szerint Bálint püspök titokban eskette a szerelmes párokat, mely akkoriban azért volt különleges, mert a törvények tiltották a férfiak házasságkötését katonai szolgálat előtt.  Más történetek szerint ő volt az első, aki összeadott pogány és keresztény vegyes párokat.

Apokrif legendák arról szólnak, hogy Római Szent Bálint bebörtönzése idején beleszeretett fogva tartója lányába, és a neki írt szerelmes levelet így írta alá. „A te Valentinodtól”. Ugyan ez a történet szívet melengető, de vajmi kevés az esély, hogy igaz legyen.

 

A „modern” Valentin-nap első említései

A 15. századi Franciaországban február 14-e lett egy éves ünnepnap, mely a romantikus szerelmet ünnepli. Ünnepélyeket, táncos banketteket tartottak ebből az alkalomból.

A 17. században Shakespeare Hamletjében, az apja halálába beleőrült Ophelia énekében is olvashatunk a Valentin-napról:

„Holnap szent Bálint napja lesz,

Mindjárt reggel korán;

És ablakodnál, párodul,

Ott leszek, én leány.

Kelt a legény, felöltözött,

Ajtót nyitott neki:

Bement a lány, de mint leány

Többé nem jöve ki.”

 

Az első Valentin-napi képeslapok

Az első Valentin-napi képeslapokat a 18. században küldték. Kezdetben kézzel készített ezeket, mivel előre elkészített kártyák még nem álltak rendelkezésre. A szerelmesek romantikus szimbólumokkal, virágokkal díszítették a papírt és gyakran rejtvényeket és saját költeményeket tartalmaztak. Ezeket a képeslapokat titokban az ajtó alá csúsztatták vagy az ajtó kopogóhoz kötötték.

Egy korai kézzel készített Valentin-napi puzzle, 1790 (Forrás: Google Arts&Culture/The Postal Museum)


Az első nyomtatott képeslapok Nagy-Britanniában jelentek meg, szintúgy, mint a karácsonyi lapok. A viktoriánus korszakbeli nyomdai fejlődésnek és az olcsó postai szolgáltatások terjedésének köszönhetően a Valentin-napi képeslapok is egyre népszerűbbek lettek. Szokássá vált a képeslapok gyűjtése és albumba rendezése, mely köré társadalmi eseményeket is szerveztek, ahová meghívták barátaikat és az albumokat nézegették. A fényképészek, nyomdák által új ág épült ki a Valentin-napi képeslapok köré és törekedtek az innovatív megoldásokra, hogy kielégítsék a közönség vágyait.

Egy rendkívül bonyolult, kézzel vágott kártya fehér és rózsaszín papírból, 1890. (Forrás: www.historyextra.com/JHU Sheridan Libraries)

A 19. század közepén, átszelve az Atlanti-óceánt, elindult a Valentin-napi képeslapok térhódítása Észak-Amerikában. Az 1840-től 1860-ig tartó időszakban a korai amerikai képeslapok egyik népszerű stílusa a dagerrotípia volt, ahol a képet egy ornamentális koszorú vette körbe. Másik népszerű stílus a „Mirror Valentine” volt, ahol a képeslap egy kis tükröt tartalmazott, hogy tükrözze a címzett arcát. Ám a Valentin-napi képeslapok igazi terjedésére egészen a polgárháborúig kellett várni, amikor a nők lapokat küldtek a fronton harcoló szerelmüknek Valentin-nap alkalmából. Ugyancsak a háború alatt vette kezdetét az a szokás, hogy a lányok egy hajtincset ragasztottak a képeslap belsejébe és úgy küldték el.

Az első sorozatgyártott képeslapok még egyszerű fekete-fehér színekben készültek. A 19. század második felétől kezdték el a különlegesebb, csipkével és masnikkal díszített, képeslapok sorozatgyártását. Ezek a kártyák már finom és művészi üzeneteket is tartalmaztak, olyanokat, mint szerelmes gerlepárt, íjakat és nyilakat vagy éppen Cupidót. Divatba jöttek a dombornyomott és csipke mintában perforált képeslapok.

Valentin-napi képeslapok golf témával, 1911-ből. A bal oldali lap az amerikai piacra készült, a jobb oldali a brit piacra.
Az amerikai képeslap intimebb jellegét akkoriban az Egyesült Királyságban nem tartották megfelelőnek. (Forrás:
www.historyextra.com / Sarah Fabian-Baddiel)

 

 Valentin-napi képeslap, 1860-80 közöttről (Forrás: Google Arts&Culture/Museum of London)

 

1913-ban a Hallmark elkészítette az első Valentin-napi képeslapjaikat, amelyek kulcsfontosságú fejlődést jelentenek a Valentin-nap kommercializálódásában. Saját gyűjtésükben tudjátok végignézni, hogyan változott a képeslapjaik stílusa az évtizedek alatt.

A marketingkampányoknak köszönhetően, a Valentin-nap ma nemcsak a képeslapok küldéséről szól, hanem virágok, ékszerek, parfümök és csokoládék vásárlása miatt lett ideje. Napjainkban a digitális technológia fejlődésének és a kreatív megoldásoknak köszönhetően végtelen a Valentin-napi képeslapok tárháza. A legjobban felkapott irányzat talán a szójátékokkal megspékelt képeslapok világa, mint például ez a válogatás, ahol olyan híres történelmi személyek adják a szójátékok alapját, mint Platón („Maradjunk plátói kapcsolatban”) vagy Fidel Castro („Ne embargózd a szerelmem”).

Forrás: benkling.com

 

Így most már tisztán látszik, hogy a szerelmesek ünnepe nem is annyira modern, mint gondolnánk.

Boldog Valentin-napot!

[social_share show_share_icon="yes"]