3 tipp a felületnemesítéshez

A nyomtatással nem ér véget a kiadványok készítésének folyamata. Ahhoz hogy figyelemfelkeltővé és ellenállóvá tegyük könyveinket, az utómunkákról sem szabad megfeledkezni. Cikkünkben a felületnemesítéshez adunk tippeket.

Találjuk meg a kiadványodhoz leginkább illő technikát!

Számos eljárás létezik, amelyek közül akár egyet, akár többet is alkalmazhatunk. Mutatjuk a legnépszerűbbeket és legfontosabb jellemzőiket:

Védelem és esztétika

Fóliázás

A nemesítéskor a nyomtatott anyagot egy vékony, fóliaréteggel vonjuk be, melynek köszönhetően hosszútávon megelőzhető a koszolódás és az idő előtti elhasználódás. A praktikum mellett fontos még kiemelni, hogy a megjelenés, illetve a tapintás szempontjából is kitűnő választás.

Matt és fényes változatban is elérhető. Mindkettő mélyíti valamelyest a színeket és professzionális megjelenést kölcsönöz.

Fontos tudnivaló, hogy ezzel a módszerrel kizárólag teljes oldalak vonhatóak be, így apróbb dekorációs elemek kiemelésre nem alkalmas.

Képen fényes fóliázás látható és az Étlap szó arany prégeléssel van kiemelve.

UV  formalakkozás

Ha mégis a formakiemelés a cél, az UV formalakkozás a megoldás. Itt egy-egy grafikai elem tetszőlegesen is hangsúlyozható. Matt fólia alappal rendkívül látványos eredmény is elérhető és a védelem is maximális lesz.

A képen látható kiadvány matt fóliázva van, és a betűk UV formalakkozással vannak kiemelve. 

Dekoráció

A védelem mellett a felületnemesítő eljárások nagy előnye, hogy számos lehetőség nyílik általuk a nyomtatott anyagok díszítésére: egy szemet gyönyörködtető kiadvány, prospektus pedig köztudottan könnyebben adja el magát.

Prégelés

A prégelés az egyik legdivatosabb dekorációs eljárás. Itt egy vékony fémes fóliát préselünk a papírba. Az így kapott csillogó felületekkel nagyszerűen kiemelhetők címek, fontos részletek és formák.

A kiadvány matt fóliázva van, a cégnév ezüst prégeléssel van kiemelve, és a gyémántok UV formalakkal vannak ellátva. 

A manapság oly divatos irizálás is prégeléssel érhető el, erről bővebben korábbi cikkünkből tudhatsz meg többet.

Dombornyomás

Ha diszkrétebb módszert választanánk a motívumok és betűk kiemelésére, válasszuk a dombornyomást. 3D-s hatássaal gazdagíthatjuk a választott felületet. Pozitív és negatív is lehet, tehát kiemelkedő vagy besüllyedő, arra viszont mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy kellő vastagságú papíron használjuk.

Előbbiből kiindulva leginkább borítókon, névjegykártyákon, dobozokon érdemes alkalmazni.

Ne hagyd az utolsó pillanatra!

Bár a felületnemesítés leggyakrabban az utolsó metódusok közé tartozik a nyomdaiparban, mégis már a folyamat elején érdemes gondolni rá. Ha például prégeléssel, dombornyomással, esetleg UV-formalakkozással szeretnénk dolgozni, ne utólag válasszuk ki a felületeket, amelyeket díszítünk, hanem tervezzünk tudatosan, és építsük a választott technikára.

Költségek

Ha adott költségvetéssel dolgozunk, a felületnemesítéssel járó plusz költést már az elején fontos számba venni. Az erre fordított összeg azonban minden esetben megtérül: a védelemmel megóvhatjuk magunkat az esetleges újranyomtatástól, a díszítő elemekkel pedig könnyebben felhívhatjuk vásárlóink, ügyfeleink figyelmét.

Ha szeretnél többet megtudni az árakról, kattints a bővebb leírásért és konkrét árakért ide.

[social_share show_share_icon="yes"]