Hogy milyen egy Nyomdában dolgozni? Mutatjuk a lehetőségeket!

A nyomdaiparon belül több szakma tevékenykedik egymás mellett, egymást kiegészítve. Egyik érdekesebb, mint a másik. Vajon milyen feladatokkal találkozhatsz egy magyar nyomdában? Cikkünkből megtudhatod. Bemutatjuk az egyes munkaköröket, és eláruljuk, milyen képességet, tudást kell magaddal hoznod, mi az, ami feltétlen előnyt jelent számodra és mi az, amit nekünk kell hozzátenni a közös siker érdekében.

 

Kalkulátor 

A kalkulációval foglalkozó munkatársak a nyomdához beérkezett árajánlatkéréseket fogadják, kezelik: egy komplex vállalatirányítási rendszer segítségével árajánlatokat készítenek az érdeklődők számára. Korábbi írásunkban bemutattuk a nyomdai árak összetettségét, így minden megrendelés kalkulációja komoly tapasztalatot és hozzáértést igényel. A munkához nagyfokú precizitás és komoly szakmai rálátás is szükséges. A kalkulátor kollégák közvetlen kapcsolatban állnak az ügyfelekkel, ez az első kapcsolati pont a leendő megrendelővel. Itt dől el, hogy később megrendelésre kerül egy-egy munka, ezért nyitott és segítőkész személyiségnek kell lenni a hosszú távú sikerhez.

Te hozod magaddal: a jó kommunikációt és a logikus gondolkodást

Előny: kalkulációs program kezelés és nyomdai alapismeretek.

Mi adjuk hozzá: nyomdai vállalatirányítási rendszer kalkuláció kezelését és nyomdai specifikus ismereteket.

 

Grafikus, bejövő grafikai anyag ellenőrző 

Az anyagellenőrző munkatársak feladata a bejövő grafikai fájlok fogadása, ellenőrzése. Fontos, hogy ezek megfeleljenek a nyomtatási követelményeknek. Hibás file esetén jelzünk az ügyfélnek, és segítünk a probléma orvoslásában. Ha a megrendelő nem tudja megoldani a javítást, továbbítjuk a feladatot a grafikus munkatársunk felé, aki megteszi a szükséges változtatásokat a nyomtatási elvárásoknak megfelelően.

Te hozod magaddal: a grafikai programok teljes körű ismeretét.

Előny: fájl kezelő és PDF ellenőrző programok ismerete

Mi adjuk hozzá: a nyomdai nyomtatási elvárások pontos ismeretét.

 

Gyártás – előkészítő 

Az elfogadott árral ellátott megrendelés a gyártás-előkészítő munkatársakhoz kerül, akik a kész kalkuláció alapján „munkatáskába” formálják a munkát. Részletes információval látják el a folyamatban résztvevő munkatársakat, alvállalkozókat, vagy beszállítókat.  A gyártás-előkészítők programozzák a termelést, így amellett, hogy az adatok kezelésében kiemelt precizitásra kell törekedniük, nyomon követik és koordinálják a munkát.

Te hozod magaddal: a jó szervező képességet, a problémamegoldást és az emberközpontú ügyfélkezelést.

Előny: más nyomdában, vagy hasonló nyomdai területen szerzett tapasztalat.

Mi adjuk hozzá: a Nyomda belső működési rendszerének teljes ismeretét.

 

Termelésvezető 

Vezető beosztású, nagy felelősséggel járó munkakör, ugyanis a termelésvezető koordinálja a teljes folyamatot. Fő feladata, hogy monitorozza és optimalizálja a nyomda működését.

Te hozod magaddal: a gyors reakciót, nagy teherbírást és pontos, precíz munkavégzést

Előny: nyomdai vállalatirányítási rendszer ismerete

Mi adjuk hozzá: komplex gyártási ismeretek, összefüggések, házon belüli specifikációk ismerete.

 

CTP – operátor 

A munkatársunk feladata, hogy a megkapott nyomdakész PDF-eket megfelelő nyomtatási un. kilövésbe pozícionálja, ez azt jelenti, hogy több képet fel kell rakni egy nagyobb méretű ívre, hogy egy-egy termék gazdaságosan készülhessen el. Következő lépésben egy speciális CTP nyomóforma készítő géppel kész lemezeket kell készíteni a nyomtatáshoz.

Te hozod magaddal: a precizitást és maximalizmust.

Előny: általános CTP ismeretek, nyomdai alapismeretek.

Mi adjuk hozzá: a szükséges házon belüli kiegészítő nyomdai és gép ismereteket

 

Digitálisgép – operátor 

Szinte ugyanúgy indul a munka, mint a CTP operátor esetén, azzal a különbséggel, hogy itt a kilövés egyből nyomtatásba kerül egy digitális nyomdagép segítségével. Tehát a gépkezelő kolléga komplett folyamatot végez el. Gondoskodik a szükséges mennyiségű papírról, feltölti a gépet és elindítja a munkát. Ebben a munkakörben leginkább kispéldányszámú anyagok kerülnek nyomtatásra egymás után. Kevésbé műszaki jellegű munkakör.

Te hozod magaddal: az érdeklődést a legújabb technikák iránt és a pc-s ismereteidet.

Előny: magasabb szintű nyomtatási tapasztalat, nyomdai alapismeretek.

Mi adjuk hozzá: a legújabb digitális nyomtatási tudást és a kellő nyomdai ismereteket.

 

Ofszet – gépmester 

Munkája során az elkészült nyomóformát a nyomdagépbe helyezi, feltölti nyomdai használatra alkalmas festékkel, méretre vágott papírral és egyéb segédanyagokkal. Az előkészületek után próbanyomatot készít, amely körülbelül 10-20 ív nyomtatását jelenti. Amennyiben helyesnek találja a színek egymáson való elhelyezkedését, beállítja a festék terhelését, és a megfelelő pozíciót a papír ív elő és hátoldalán. Az ellenőrzés után elindítja a sorozatgyártást, ezalatt folyamatosan monitorozza a színhelyességet. Ezután az elkészült munkát feldolgozásra továbbítja.

Te hozod magaddal: Jó műszaki és gépérzéket, a papír szeretetét

Előny: gépkezelési és nyomdai tapasztalat.

Mi adjuk hozzá: a mai kornak megfelelő nyomtatási tudást és a szükséges nyomdai ipari ismereteket.

 

Egyenes vágó 

Fő feladat ebben a munkakörben a beszállított alap papír méretre vágása, ezzel munkatársunk a nyomdagépek számára készít megfelelő méretű íveket. Minden munkához külön munkatáska tartozik, amiben a szükséges mennyiség és grammsúly is előre meg van határozva. A vágónak van egy másik fontos feladata. A megnyomtatott papír íveket kész méretre kell felvágni, a megrendelt termékek sok félék lehetnek: szórólapok, plakátok, címkék, jegyzettömbök, stb. A nyomdai egyenes vágó még az ívek tovább feldolgozásához is segítséget nyújt, mert előkészíti a nyomatokat a prospektus, vagy könyv legyártásához.

Te hozod magaddal: Jó fizikumot, precíz, pontos munkavégzést

Előny: vágógép kezelési és nyomdai tapasztalat.

Mi adjuk hozzá: a mai kornak megfelelő technológiát és a vállalatirányítási rendszer ismeretét

 

Hajtogatógép-kezelő

A hajtogató munkatársak a megrendelő által megadott módon hajtogatják a kinyomtatott terméket, például szórólapok esetében ez lehet egyhajtás, leporellóhajtás, térképhajtás, stb. Ha kíváncsi vagy további hajtogatási módokra, kattints ide. Emellett a könyvek íveinek meghajtásával is foglalkoznak, a munkafolyamat befejeztével pedig továbbítják az íveket az összehordó gépre.

Te hozod magaddal: Jó gép érzéket, ügyes kezeket

Előny: gépállítási és nyomdai tapasztalat.

Mi adjuk hozzá: a legjobb technológiát és a vállalatirányítási rendszer ismeretét

 

Összehordógép-kezelő 

Ebben a munkakörben a munkatársak a hajtott íveket egy több állomással rendelkező gépen rendezik sorba, hogy egy másik gépen beköthető állapotba kerüljenek.

Te hozod magaddal: a papír szeretetét

Előny: nyomdaipari gépek kezelésével szerzett tapasztalat.

Mi adjuk hozzá: a mai kornak megfelelő technológiát és a vállalatirányítási rendszer ismeretét

 

Ragasztógép-kezelő 

Az összehordott belívek ezután a ragasztókötő gépbe kerülnek. A folyamat során a gép a frézelés (érdesítés, marás, a ragasztó kötésének elősegítéséhez) után ragasztóval látja el a könyv gerincét, és rápréseli a könyvtestre a borító anyagot. Kíváncsi vagy, hogyan is fest ez a valóságban? Kattints ide!

Te hozod magaddal: egy adag műszaki érzéket és egy adag csapatban gondolkodást

Előny: hasonló nyomdaipari gépek kezelésével szerzett tapasztalat.

Mi adjuk hozzá: a mai nyomdai elvárásoknak megfelelő technológiát és a vállalatirányítási rendszer ismeretét

 

 

Háromkéses vágógép-kezelő 

A könyvgyártás ebben a szakaszában a megragasztott könyvtesteket egy speciális vágógépbe adagolják, amely előzetes beállítás után vágja körbe a könyvtest három oldalát.

Te hozod magaddal: a könyv szeretetét

Előny: nyomdaipari gépek kezelésével szerzett tapasztalat.

Mi adjuk hozzá: a mai kornak megfelelő technológiát és a vállalatirányítási rendszer ismeretét

 

Irkázógép-kezelő 

A gépkezelők feladata, hogy a megfelelő méretre vágott lapokat az irkázógépbe helyezzék, amely összehordja, meghajtja, megtűzi, és körbevágja a kiadványt egy menetben. A kész füzeteket zsugorcsomagolással látják el, amely azért praktikus, mert a megrendelő ellenőrizheti a terméket, majd biztonságosan szállíthatja tovább.

Te hozod magaddal: Jó gép érzéket, ügyes kezeket

Előny: gépállítási és nyomdai tapasztalat.

Mi adjuk hozzá: a legjobb nyomdai technológiát és a vállalatirányítási rendszer ismeretét

 

 

Kézi könyvkötő 

Az ebben a munkakörben dolgozó munkatársak olyan feladatokat látnak el, amelyek nincsenek gépesítve, mint például a plakátok hátulján található kétoldalú ragasztó felhelyezése, vagy kisebb nyomdatermékek hajtása, csomagolása, stb.

Te hozod magaddal: kreatív, ügyes kezeket

Előny: ehhez a munkakörhöz nem szükséges szakirányú tapasztalat, bárki számára megtanulható

Mi adjuk hozzá: jó nagy asztalt, ahol több szorgos kolléga egymás mellett jól elfér.

 

SZAVAZÁS MINDEGYIK MUNKAKÖRREL

Ezzel a cikkel a Premier Nyomda is hozzájárul a „Print a te jövőd” kezdeményezéshez, aminek köszönhetően a fiatalok körében is növekszik a nyomdaipari munkahelyek iránti érdeklődés.

Ha pályaválasztás előtt állsz, kattints a linkre. További érdekes információkhoz juthatsz!

Ha a fentiek felkeltették érdeklődésedet, nézz körül a Premier Nyomda állásajánlatai között az alábbi linken!

[social_share show_share_icon="yes"]